Hvordan fungerer leiegårdsloven i praksis?

• NIBR-rapport

• 2020-05

• NIBR-rapport;2020:6

• 978-82-8309-304-9

• Leiegårdsloven gir kommunene forkjøpsrett ved overdragelse av leiegårder. Forkjøpsretten kan gjøres gjeldende på vegne av beboerne, studentsamskipnad eller kommunen selv. Denne undersøkelsen av nyere praksis i Trondheim, Bergen og Oslo viser at forkjøpsretten gjøres gjeldende i svært få saker og at målet om at leiere skal bli eiere i liten grad blir realisert gjennom denne loven. Dette skyldes strukturelle forhold, som høyt prisnivå i eiendomsmarkedet og stor midlertidighet i leiemarkedet, men det kan også tilskrives den kompliserte prosessen som bruk av forkjøpsrett etter leiegårdsloven innebærer.