Bruk av vertskommunemodellen blant norske kommuner 2008-2016

• 2019-02

• NIBR-notat;2019:101

• 978-82-8309-269-1

• Ved hjelp av sekundærkilder, samt data fra Kommunal- og moderniseringsdepartementets organisasjonsdatabase (ODB) og data fra en tilleggsundersøkelse fra 2009 beskrives utbredelsen av vertskommunesamarbeid for utvalgte oppgaveområder, samt endringer i slik organisering, i perioden 2008 til 2016. Notatet presenterer også analyser av hvilke kommuner som typisk påtar seg vertsrollen. Gjennomgangen viser at vertskommunesamarbeid er særlig utbredt innenfor barnevern, og kun i begrenset grad innefor typiske driftsoppgaver. Videre vises at vertsrollen som oftest tas av en relativ stor kommune, og at kommunenes politiske profiler også kan spille en rolle - det er ofte kommuner med et stort innslag av kommunestyrerepresentanter fra venstresiden i politikken som tar på seg en slik rolle.